LENE_1_png_e8a31636-3366-4985-9b15-3821d2344959 - Fertilitetsrejsen

Hvorfor er det vigtigt at tale med nogen, når man er ufrivillig barnløs?

Når man beslutter sig for at lave et barn og smide præventionen, sparker utålmodigheden hurtigt ind. De to streger på graviditetstesten skulle gerne have været der i går. Sex bliver hurtigt skemalagt efter ægløsningstest og konkrete tidspunkter, og spontaniteten forsvinder. Når man starter i fertilitetsbehandling, har man ofte allerede været igennem mange måneder uden held.

Ufrivillig barnløshed fylder meget i hverdagen. Kroppen kan begynde at stresse, og livet som ufrivillig barnløs kan tære på både parforholdet og det sociale liv. For mange føles det ensomt, især hvis ingen i ens netværk er i samme situation. Det kan være en fortvivlende og angstprovokerende oplevelse, som kan skabe følelser af isolation og endda få én til at føle sig forkert – selvom mange andre kæmper med det samme.

På trods af, at ufrivillig barnløshed er et stigende problem, og at ca. hvert tiende barn bliver til ved hjælp af fertilitetsbehandling, er det stadig et tabu. Det er svært for mange at sætte sig ind i, hvad det indebærer at være ufrivillig barnløs – både følelsesmæssigt, fysisk og økonomisk. Mange bliver overrasket, når graviditeten ikke sker naturligt, som man ser på film eller i vennekredsen.

Ifølge Gabor Maté er der fire primære grunde til at vi bliver stressede:

1. Tab af kontrol

2. Usikkerhed

3. Mangel på information

4. Konflikt (Manglende evne til eller mulighed for at udtrykke følelser)

Alle 4 aspekter er efter min vurdering til stede i større eller mindre grad ved ufrivillig barnløshed, og mange af dem er forbundne og påvirker hinanden
indirekte. Man kan ikke kontrollere, om, når og hvis det sker. For ikke at snakke om den ulidelige vente tid efter ægløsninger eller æg oplægning.

Derudover reagerer vi alle forskelligt, nogle holder det for sig selv, mens andre har behov for at snakke om det. Men hvis vi holder det for os selv, kan det komme til at fylde uhensigtsmæssigt meget og vi risikerer at ende i konflikt eller isolere os fra vores partner, pårørende mm.

Det er ligeledes min vurdering at tager vi hånd om grund nummer 4, så vil det have en positiv afsmittende effekt på flere af de andre aspekter.

Så hvorfor er det så vigtigt at få snakket om?

Forskning viser, at længerevarende ufrivillig barnløshed kan føre til angst, stress og depression. Ydermere viser en dansk undersøgelse, at 15% af de kvinder, der har været i fertilitetsbehandling mere end i et år, udvikler alvorlige depressive symptomer. Lidt nedslående, I know, men der er heldigvis også nyere forskning, der viser, at får vi kontakt til kroppen, ro i hovedet, og styr på tankerne, så kan vi forbedre vores fertilitetschancer med HELE 40%.

Så, det ville da være helt tosset ikke at prøve, synes du ikke?

Book en session